fredag 4 december 2015

Triør


Kort info om triør:
Triøren er en maskin som har sin hovedoppgave i å skille korn og fremmedkorn/frø. Maskinen er en del av renseprosessen som Norgesmøllene avd. Skien har i kombirensen, og den er ytterst viktig i kombimølle prosessen. Dette er fordi på kombimølla blir det produsert sammalte produkter, og i sammalte produkter er både kjernen og skallet på kornet som blir malt opp til mel. Hvis man f. eks får litt uønsket byggkorn i dette melet ville skallet fra byggkornet hatt skilt seg ut fra resten av mengden, og produktet ville ikke ha blitt reint hvete- eller rugmel. 

Rensing:
Kornet som Norgesmøllene får inn er ikke alltid bare hvete eller rug. Siden bønder bruker samme maskiner til å høste forskjellige kornslag og til transport, vil det alltid være noe uønskede kornarter med i hoved kornet. Noen ganger er det litt rug, bygg, havre og andre fremmedkorn i hvetekornet. Dette er uønsket og er en av grunnene til av man må ha en renseprosess før man maler kornet opp til mel. Triøren sørger for at hvetekornet (hvis hvete er produktet som skal renses) blir skilt fra de andre kornsortene. Det er også viktig å plassere triøren etter en steinutskiller, slik at ikke stein sliter på materialet inne i triøren.

Virkemåte:
Triøren som Norgesmøllene avd. Skien har er en sylinder-triør, men det finnes også en plate-triør. Begge triørene fungerer på samme måte, ved at korn eller frø blir løftet opp i «lommer». Jeg skal bare skrive om sylinder-triøren. I sylinder-triøren er lommene plassert innvendig. De korteste frøene vil ligge i lommene lenger enn de større frøene, og slik blir det separert.

Sylinder-triøren er en horisontal triør med innvendige lommer på veggene som vist på bilde(1). Produktet kommer inn i innløpet og blir flyttet bortover triøren ved hjelp av veggene som roterer. Veggene roterer i en hastigheten slik at sentrifugalkraften holder kornet som ligger i lommene, slik at det ikke faller ut før det har nådd en bestemt høyde. Når kornet som ligger i lommene har nådd en bestemt høyde, vil det falle oppi en justerbar trau(2). I denne trauen er det en skruetransportør(3) som forflytter kornet eller frøene bortover. Det vil alltid være de minste partiklene som blir løftet opp og ned i trauen. Det som ikke blir løftet opp fortsetter i sylinderen til det når utløpet. (5) på bildet over er kornmassen, og (4) er en hjelpetransportør som hjelper kornet med å forflytte seg til enden av triøren.
Det er to triører i et triørsystem, en rundkorn triør, og en langkorn triør. Rundkorntriøren løfter mindre korn ut, f. eks vikkefrø og bruddkorn (korn som vil gi ett dårlig sluttresultat), slik at de faller ned i trauen. Langkorntriør løfter det ønskede produktet opp, mens lengre og større korn som f. eks havre blir igjen i sylinderen. Etter rundkorn- og langkorntriøren er det som regel en ettertriør som skiller ut det som kommer fra hovedtriørene.

 Bruksområde:
Så vidt jeg vet blir triører bare brukt i renseprosessen til mel-produksjonen. Det er en meget viktig og nyttig maskin som gjør det enklere å få et optimalt sluttprodukt.
Dette er et bilde av triøren med utløpene under maskinen
Dette er et bilde av triøren med utløpene under maskinen.

Fordeler og ulemper:

Fordel:
Den største fordelen er at sluttproduktet blir et renere produkt. I hvetemølla er ikke triøren en like viktig maskin på grunn av at skallet blir skilt fra kjernen. Dette gjør at det ikke like lett for forbruker å oppdage at det kanskje er veldig lite spor av andre kornsorter i melet. I sammalte produkter er det enklere å oppdage et skall som ikke skal være der, og det er derfor ytterst viktig å ha denne maskinen i kombimølle prosessen.

Ulempe:
Det er en vanskelig maskin å justere, og innstillingene blir forandret hele tiden ettersom hva slags kornblandinger som blir brukt. Alle som jobber der har også en egen mening på hva den burde stå på, som kan gjøre det litt komplisert noen ganger.

Kilder:
Maskin manualen til Triøren. 

Her ser du triøren med to blå objekter.
Midt på triøren er den ene, og en til som er litt lenger ned.
Det er de justerbare trauene.

Kompetanse som dekkes:
·         Klargjøre og stille inn produksjonsmaskiner og utstyr og stille inn produksjonsparametere i tråd med spesifikasjoner.

·         Operere maskiner og produksjonsutstyr for produkthåndtering og produktsammenstilling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar