Kort info
om virvelblander:
Virvelblanderen er en nyttig del av renseprosessen i mel
produksjonen. Den er med på å fukte kornet, og uten denne måtte kornet hatt
ligget ca. 10 timer lengre enn det allerede gjør, som er 10 timer fra det har
blitt fuktet, til det kan bli malt til mel.
Vivelblanderen |
Fukting:
Hvetekorn er det eneste kornslaget Norgesmøllene Avd. Skien
har som vi tilsetter fuktighet i. Rug er et så fuktig korn fra før av at det
behøves ikke. Grunnen til at det blir tilsatt fuktighet er for å kunne male
kornet mye enklere. Uten den ekstra fukten, ville kornet bare blitt malt til
sand i prosessen. Det er også mye enklere å skille kjernen fra kliet(skallet på
kornet) når det er fuktet. Grunnen til at kornet må ligge i 10 timer etter
fukteprosessen, er for at fuktigheten skal trenge helt inn i til kjernen i
kornet.
Det er også to komponenter som hører til denne maskinen. Det
er noe som kalles en MYFD, og MOZG. Disse to komponentene er viktig for at
virvelblanderen skal funke optimalt. MYFD er et måleapparat som hele tiden
måler fuktigheten i kornet. MOZG er ett apparat som regner ut differansen
mellom er-verdi og skal-verdi. Den får er-verdien fra MYFD, og skal-verdien fra
kontrollrommet. Når den har funnet differansen, tilsetter den den mengden vann
som kornet trenger for å nå den optimale fuktigheten. Mengde vann som tilsettes
er forskjellig fra hvilke kornblandinger vi har, og om det er sommer eller
vinter. Grunnen til at vi endrer hvor mye vann som blir tilsatt ettersom hvilke
sesong det er, er fordi det er mye varmere på sommeren enn på vinteren, og
derfor er kornet også tørrere på sommeren når det kommer til oss på beholderne.
Dette er MYFD/MOZ |
Det sorte røret er vanntilsetningen med varmekabler. |
Virkemåte:
Kornet kommer inn i innløpet(1) i en jevn strøm. Skovlene(2)
som sitter på en akselen(3) drevet av en el-motor, transporterer kornet inn i
kammeret(4). Mens dette skjer blir det også tilsatt vann i kornet(5) i en jevn
strøm ettersom hvor mye som skal tilsettes. I kammeret(4) blir vannet slått inn
i kornet med hammerne(6), slik at vannet trenger raskere inn. Hammerne er på tre
aksler som flytter kornet langsomt langs mantelveggen mot utløpet(7). Når
kornet er helt i enden av kammeret(4), går det igjennom mellomveggen og ned i
utløpsrøret(7).
Virvelblander fra siden |
Her er ett bilde av kammeret(4). De firkantede bitene på akslene er hammerne(6). |
Bruksområde:
Virvelblanderen blir stort sett brukt i fukteprosessen for å
forkorte liggetiden til kornet i mel produksjon. Andre steder enn dette vet jeg
ikke noe om og jeg kan heller ikke finne noen informasjon om andre
bruksområder.
Fordeler og
ulemper:
Fordel: Den største fordelen med dette produksjonsutstyret er
at tiden som fukteprosessen bruker blir forkortet med 50 %. Så istedenfor
at kornet må ligge i 20 timer, behøver det bare å ligge i 10 timer. Da kan en
person på formiddagsskiftet begynne å
rense og fukte kornet på morgenen, for så at en på ettermiddagsskiftet maler
det opp til mel.
Ulemper: Hvis ikke virvelblanderen blir åpnet på noen år, vil
det til slutt samle seg ett lag med kli og korn på mantelveggene, som ikke må
være der for lenge. Hvis dette skulle skje kan det oppstå mugg i det uønskede
laget. Dette er det heldigvis rutiner på, slik at dette ikke forekommer. Den
blir åpnet og renset en gang i året.
En ekstra ulempe er når en skal åpne opp virvelblanderen, er
det i overkant mange bolter som må skrues løs, som tar lang tid å gjøre uten en
skrutrekker med pipehode.
Kilder:
- En manual som hører til virvelblanderen.
Kompetansemål
som dekkes:
- Klargjøre og stille inn produksjonsmaskiner og utstyr og stille inn produksjonsparametere i tråd med spesifikasjoner.
- Sette i drift, styre, overvåke, kontrollere og justere produksjonsprosesser og produksjonsmaskiner.
- Operere maskiner og produksjonsutstyr for produkthåndtering og produktsammenstilling.
- Gjøre rede for materialtyper, materialkvaliteter, varmebehandling og bruksområder for produkter i produksjonsområdet.
Illa tahin
SvaraRadera