måndag 5 oktober 2015

Virvelblander

Kort info om virvelblander:
Virvelblanderen er en nyttig del av renseprosessen i mel produksjonen. Den er med på å fukte kornet, og uten denne måtte kornet hatt ligget ca. 10 timer lengre enn det allerede gjør, som er 10 timer fra det har blitt fuktet, til det kan bli malt til mel.
Vivelblanderen



Fukting:
Hvetekorn er det eneste kornslaget Norgesmøllene Avd. Skien har som vi tilsetter fuktighet i. Rug er et så fuktig korn fra før av at det behøves ikke. Grunnen til at det blir tilsatt fuktighet er for å kunne male kornet mye enklere. Uten den ekstra fukten, ville kornet bare blitt malt til sand i prosessen. Det er også mye enklere å skille kjernen fra kliet(skallet på kornet) når det er fuktet. Grunnen til at kornet må ligge i 10 timer etter fukteprosessen, er for at fuktigheten skal trenge helt inn i til kjernen i kornet.

Det er også to komponenter som hører til denne maskinen. Det er noe som kalles en MYFD, og MOZG. Disse to komponentene er viktig for at virvelblanderen skal funke optimalt. MYFD er et måleapparat som hele tiden måler fuktigheten i kornet. MOZG er ett apparat som regner ut differansen mellom er-verdi og skal-verdi. Den får er-verdien fra MYFD, og skal-verdien fra kontrollrommet. Når den har funnet differansen, tilsetter den den mengden vann som kornet trenger for å nå den optimale fuktigheten. Mengde vann som tilsettes er forskjellig fra hvilke kornblandinger vi har, og om det er sommer eller vinter. Grunnen til at vi endrer hvor mye vann som blir tilsatt ettersom hvilke sesong det er, er fordi det er mye varmere på sommeren enn på vinteren, og derfor er kornet også tørrere på sommeren når det kommer til oss på beholderne.
Dette er MYFD/MOZ

Det sorte røret er vanntilsetningen med
varmekabler. 


Virkemåte:
Kornet kommer inn i innløpet(1) i en jevn strøm. Skovlene(2) som sitter på en akselen(3) drevet av en el-motor, transporterer kornet inn i kammeret(4). Mens dette skjer blir det også tilsatt vann i kornet(5) i en jevn strøm ettersom hvor mye som skal tilsettes. I kammeret(4) blir vannet slått inn i kornet med hammerne(6), slik at vannet trenger raskere inn. Hammerne er på tre aksler som flytter kornet langsomt langs mantelveggen mot utløpet(7). Når kornet er helt i enden av kammeret(4), går det igjennom mellomveggen og ned i utløpsrøret(7).   
Virvelblander fra siden

Her er ett bilde av kammeret(4). De firkantede bitene på akslene
er hammerne(6). 

Bruksområde:
Virvelblanderen blir stort sett brukt i fukteprosessen for å forkorte liggetiden til kornet i mel produksjon. Andre steder enn dette vet jeg ikke noe om og jeg kan heller ikke finne noen informasjon om andre bruksområder.

Fordeler og ulemper:
Fordel: Den største fordelen med dette produksjonsutstyret er at tiden som fukteprosessen bruker blir forkortet med 50 %. Så istedenfor at kornet må ligge i 20 timer, behøver det bare å ligge i 10 timer. Da kan en person  på formiddagsskiftet begynne å rense og fukte kornet på morgenen, for så at en på ettermiddagsskiftet maler det opp til mel.
Ulemper: Hvis ikke virvelblanderen blir åpnet på noen år, vil det til slutt samle seg ett lag med kli og korn på mantelveggene, som ikke må være der for lenge. Hvis dette skulle skje kan det oppstå mugg i det uønskede laget. Dette er det heldigvis rutiner på, slik at dette ikke forekommer. Den blir åpnet og renset en gang i året.
En ekstra ulempe er når en skal åpne opp virvelblanderen, er det i overkant mange bolter som må skrues løs, som tar lang tid å gjøre uten en skrutrekker med pipehode.  

Kilder:
  • En manual som hører til virvelblanderen.

Kompetansemål som dekkes:
  • Klargjøre og stille inn produksjonsmaskiner og utstyr og stille inn produksjonsparametere i tråd med spesifikasjoner.
  • Sette i drift, styre, overvåke, kontrollere og justere produksjonsprosesser og produksjonsmaskiner.
  • Operere maskiner og produksjonsutstyr for produkthåndtering og produktsammenstilling.
  • Gjøre rede for materialtyper, materialkvaliteter, varmebehandling og bruksområder for produkter i produksjonsområdet.

1 kommentar: